Kérdése van?   +3620 444 1434 / szefaruhaz@prsplusz.hu

Széfek - Páncélszekrények

Válogasson kedvére Széf - Áruházunkban a széles termékkínálatunkból.Közel 10 elismert gyártó termékeit közvetlen kínáljuk 20 éves biztonsátechnikai tapasztalattal magunk mögött. A kis széfektől egészen a nagyméretű páncélszekrényig minden megtaláható. Termékeinkelegjobb tudásunk szerint válogattuk össze, hogy a kedves vásárlónak megkönnyítsük választását a széfek-páncélszekrények világában.Bemutatótermünkben igyekszünk minél több terméket bemutatni  és szaktanácsadással ellátni,  minden  kedves érdeklődőt!

Útmutató segítség a megfelelő értéktároló kiválasztásához!

 

széfek – hotelszéfek - laptop széfek kategória egy alacsony szintű értéktárolók lennének, a komolyabb, nagy biztonságú páncélszekrényekhez képest. Az egyszerű széfeket egyfalú testtel és egyfalú ajtóval gyártják. Betörés esetén minimális védelmet nyújtanak a vékony széf ajtó és a széf test végett. Legtöbbször még akár szerszám nélkül is nyithatóak (ez inkább a számkombinációs zárral ellátott széfekre igaz). A széfek zárszerkezete általában egyszerűbb duplatollú kulcsos zárral vagy egyszerübb számkombinációs számzárral szerelik. Az elektronikus számkombinációval nyitható széfek rendelkeznek úgynevezett vésznyitó zárral, így ha elfelejtjük a kódot vagy lemerül az elem, akkor ki tudjuk nyitni a széf ajtaját kulccsal is. Ezek a vésznyító kulcsos zárak gyorsan nyíthatóak még kezdő betörőknek is.Kettő típusú elektronikus zárral látják el az egyszerűbb széfeket - hotelszéfeket. Kézi kilincses vagy motoros működtetésű a széf nyitása.  Mabisz biztosítási értékhatár maximum 1.500.000,- Ft- ig van és riasztórendszerbe kötve pedig 3.000.000 Ft-ig megy fel a biztosítási értékhatár. de legtöbb széf esetén nincs is MABISZ tanúsítvány. Biztosítást a széfekre csak  MABISZ előírásnak megfelelő rögzítéssel (épületszerkezeti tartóelemhez) köthetünk.Tömören összefoglalva a széfeknél vagy hotelszéfeknél még csak egyirányú heveder záródás és egyszerű zárszerkezetek végett nagyobb értékek tárolására nem javasoljuk. Inkább bútorszéf vagy páncélszekrény vásárlása mellett érdemes dönteni. A széfek, hotelszéfek inkább szállodákba, hotelekbe illetve olyan munkahelyekre javasoltak ahol állandó felügyelet van és nem nagy értékű dolgok kerülnek a széfbe.

 

A bútorszéfek nagyobb biztonságot nyújtanak, mint az egyszerű széfek. A bútorszéfek lehetnek még szimplafalú széftesttel, de már duplafalú kialakításúak is találhatóak. A duplafalú trezorokba kőzetgyapot szigetelést raknak a falak közé és az ajtóba a tűzvédelem érdekében.  Kialakításban jobbos ajtónyitással rendelkeznek belső zsanérozással. A bútorszéfeket szintén  rögzíteni kell a MABISZ szerinti előírásnak megfelelően az aljzathoz, de ha van rá lehetőség akkor hátrafelé is. A duplafalú bútorszéfek hosszabb ideig állnak ellen a betörő szerszámoknak (kalapács, feszítővas, flex, fúró), mint a gyengébb széfek-hotelszéfek. Erősebb, komolyabb bútorszéfekkben már fúrásvédelem (mangán acéllap) gondoskodik a zárszerkezet védelméről akár kulcsos,- elektronikus vagy mechanikus kódtárcsás zárról legyen szó. A bútorszéfek már magasabb MABISZ biztosítási értékhatárral rendelkeznek. Többnyire többirányú záródással rendelkeznek már, de vannak még egyirányú záródással is. A kulcsos és elektronikus számzárak is már legtöbb esetben tanúsított széfzárakkal rendelkeznek. Az elektronikus számzárral rendelkező bútoszéfek esetén már nincsen vésznyító zár, ahol könnyen ki lehetne nyitni a széfajtót. Itt már kívűlről cserélhetőek az elemek a széfzárakban lemerülés esetén. Ebben a kategóriába még mindig nem tanácsos drága, értékes, komolyabb értéktárgyakat beletenni vagy amiket esetleg már nem tudunk újból pótolni. Bútorszéfek általános  MABISZ kategória besorolásai: S1,B,S2,C. Komolyabb értékek megörzésére páncélszekrény javasolt.

 

Az irodai széfek és irodai páncélszekrények kategóriába azon termékeket soroljuk, amik kifejezetten irodai alkalmazásra lettek méretezve vagy kialakítva. Természetesen irodai értéktárolásra kisebb egyszerűbb bútorszéfek is megfelelhetnek, ha csak kisebb pénzkazetták, kisebb értékek vagy kevésbé fontos (pótolható) céges iratok kerülnek bele az irodai trezorba. Az irodai széfek méretezése általában dossziék, mappák méreteihez lett kialakítva, hogy maximálisan ki lehessen használni a széf belső űrtartalmát. Továbbá plusz belső trezorral is kérhetőek. A széfzárakat illetően itt is többféle zárral szerelhetőek a páncélszekrények. Kulcsos széfzárral, mechanikus számtárcsás zárral vagy elektronikus számzárral (irodai alkalmazásra ez a legjobb megoldás), de kérhető dupla zárral is. Továbbá jellemzők még az irodai értéktárolókra, hogy vannak normál (nem tűzállóak), papír alapú termékekre minősített tűzálló széfek (30-120 perces tűzvédelem) és tűzálló adattároló (60-120 perces) irodai trezorok. Biztonsági oldalról megközelítve, megtalálhatóak a MABISZ ”S1” (1.500.000,-Ft) kategóriától kezdve egészen MABISZ ”N” (Biztosítási értékhatár 300.000.000,-Ft) kategóriáig.

 

pénzbedobós széfeket a gyors, egyszerű, de ugyanakkor biztonságos készpénz megőrzése céljából találták ki. Gyors kezelés a pénzbedobó nyílásokon keresztül való pénz vagy egyéb boríték bedobása jelenti anélkül, hogy a pénzbedobós széfet vagy nagyobb biztonságot adó pénzbedobós páncélszekrény ajtót nem kell kinyitnunk. Kisebb illetve nagyobb készpénzforgalmú boltok, üzletek, irodák esetén célszerű alkalmazni, hogy ne a pénztárfiókban (pénzkazettában) gyűljön össze a napi forgalom estére. A pénzbedobós széfek nagy segítséget nyújtanak rablás esetén is, mivel se a pénzkezelő és ezáltal se a rabló nem tudja kinyitni a széf ajtót. Önmagában a pénzbedobó széfek nem nyújtanak védelmet, ha nincsenek szakszerűen és jól lerögzítve. Vannak ebben a kategóriában is MABISZ tanúsítvánnyal rendelkező és nem rendelkező széfek is. Zárszerkezetileg is nagy a választék. A hagyományos kulcsos zártól akár az időzáras (Bankok és egyéb pénzintézetek nem hiába használnak ilyen zárakat!) elektronikus számzárig, de lehet még duplazáras kivitel is.

 

Tűzálló széfre vagy tűzálló páncélszekrényre akkor lehet szükség, ha fontosabb,- nem pótolható és legfőképp a tűz ellen szeretnénk megóvni a széfbe helyezett iratokat, adathordozókat vagy esetleg készpénzt. Általunk forgalmazott termékeink között megtalálhatóak egészen a kicsi tűzálló kazettától akár a nagy (akár 2 méteres is) kétajtós irodai tűzálló páncélszekrényig is. Sokszor nem kell komoly értéket képviselő iratokra vagy pénzre gondolni, hogy egy tűzálló széfet vegyünk akár otthonra, hisz mindenkinek lehetnek az otthonában családi fotóalbumok vagy személyes iratok (bizonyítványok, kocsi papírok, stb.) amiket vagy nem tud többé pótolni vagy nagyon időigényes és bonyolult az újonnan való beszerzése. Intézményeknél, irodáknál és szinte minden cégnél vannak olyan iratok, amiket nem csak illetéktelen személyektől, de a tűz ellen is meg kell óvni. Erre a célra vannak kifejezetten irodai tűzálló széfek vagy tűzálló páncélszekrények, amiknek a belső méretei irodai mappák nagyságához vannak méretezve. Tűzállósági kategóriában kétféle besorolás létezik. Van tűzálló széf dokumentumokra (papír alapú) való tanúsítvánnyal és vannak külön adathordozókra (pendrive, cd, dvd, külső merevlemez, stb.) is. A tűzállósági időtartam lehet 30 perctől (LFS 30P – papír alapú)(S60DIS – adathordozó) akár 120 percig is. A tűzálló széfek vagy tűzálló páncélszekrények között is megvannak a különböző MABISZ besorolások is, ha a tűzállóság mellett a biztonság is számít.

 

Speciális tároló(k) kategóriánkban olyan zárható fémtermékek vagy speciális széfek találhatóak meg, amik nem szokványos széfnek vagy páncélszekrénynek néznek ki vagy az elrejtésük (beépítésük) különböznek a normál széfekétől. Természetesen vannak MABISZ tanúsítvánnyal rendelkező, mint pl. a padlószéf és vannak tanúsítvánnyal nem rendelkező értéktárolók is.  Elrejthetőek akár könyvespolcon, beépíthető a kocsiba, vagy épp a falba süllyeszthető. Ezek értéktárolók nem egyenértékűek akár egy bútorszéffel vagy erősebb páncélszekrénnyel amik komolyabb védelmet biztosítanak értékeink számára. A régi elterjedt praktikák (hova rejtsük értékeinket? – párnába, hűtőbe, ruhák alá, stb…) ellenében ezek a termékek azért nagyobb biztonságot nyújtanak egy nem ráérős, besurranó betörővel szemben.

 

Faliszéfek vagy erősebb fali páncélszekrények jellemzői, hogy ezeket a termékeket a falba kell beépíteni (tévhitekkel ellenben NEM a falra kell felszerelni!). Körbe kell betonozni és bevasalni a MABISZ előírásainak megfelelően, attól függően hogy milyen biztosítási értékhatárú a befalazandó fali trezorunk. A körbe betonozás azért szükséges, mert a faliszéfek esetén a gyártó csak a front (ajtó) részt erősíti meg és az oldalakat a széftestet csak egy vékony lemezből készíti el. Faliszéfek befalazása szakembert igényel több szempontból is. Az első a szakszerű MABISZnak megfelelő falba való beépítés a széf sérülése nélkül. A második, hogy hova tudjuk beépíteni? – először is megfelelő vastagságú tartószerkezeti falat kell keresnünk (külsőfal nem ajánlott, mert hő híd keletkezhet és az összes pára a széfben fog lecsapódni) ahova befér a fali páncélszekrény. Csak a faliszéf mélységének mérete kevés a beépítési mélységhez, mert még mögé kell 10-20 cm betont önteni. Faliszéf gazdaságos befalazása inkább építkezés vagy nagyobb felújítás során éri meg, mert utólagos beépítés sok gonddal és pénzzel járhat. Természetesen nem csak fali trezorokat lehet falba építeni, hanem normál önálló széfeket és páncélszekrényeket is. Ebben az esetben már nincs szükség körbefalazásra, csak egy lyukra ahova befér a páncélszekrény és le lehessen rögzíteni az aljzatba (beton).

 

A páncélszekrények nyújtanak már igazán kellő védelmet. Erősebb védelemmel vannak ellátva, mint a széfek, bútorszéfek. Több rétegű falak, három vagy négy irányú heveder záródások, plusz fúrás és flexelés elleni védelmek vannak bele építve a páncélszekrény ajtajába és falai közé. Kialakításban jobbos ajtónyitással rendelkeznek, de például a Wertheim páncélszekrényeket lehet balos ajtónyitással is rendelni. Az ajtó 90 vagy 180 fokban nyitható. A jobb kényelmesebb használat miatt érdemesebb a 180 fokos ajtónyitást választani. Ebben az esetben ki tudjuk használni a teljes szélességet a ki vagy bepakoláshoz. A komolyabb páncélszekrények dupla (vagy többrétegű) acél fallal illetve speciális betontöltetű ajtóval és széftestel rendelkeznek. A trezor gyártók speciális anyagokat kevernek a betontöltetű páncélszekrényekbe (pl. kerámia, edzett acél és az általuk kifejlesztett anyagok) ami megnehezíti a páncélszekrény fúrását és flexel vagy lángvágóval történő vágását. A nagyobb MABISZ kategóriás páncélszekrény típusok passzív zárrendszerrel vannak ellátva, ami annyit jelet, hogy ha komoly szerszámokkal (mágnes talpas fúrógép, speciális keményfém fúrószár, gyémánt maró) felkészült betörővel találkoznak, akkor a passzív zárrendszer lép életbe, ha a betörőnek mégis sikerül áthatolnia a páncélszekrény ajtón és a mangán acéllapon keresztül a zárszerkezetig. Többféle típus létezik a páncélszekrény passzív zárrendszeréből. Vannak huzalos illetve üveglapos védelmek. Az utóbbi a legfelső kategóriás üzleti és banki páncélszekrényekben kerül beépítésre. Amennyiben működésbe lép a passzív zárrendszer, nagyon hosszú időn keresztül lehet roncsolással, műszaki nyitással kinyitni a páncélszekrény ajtaját hozzáértő szakembernek. Természetesen léteznek olyan egyszerűbb páncélszekrények is, amikben nincsen plusz passzívzár megoldás. Csak a kötelező mangán acéllap (zár felfúrás elleni védelem), vastag páncélszekrényajtó, többirányú heveder záródás és a zárszerkezet. A felsőkategóriás páncélszekrények rendelkeznek ECB-S és VdS minősítéssel ami a legkomolyabb szintű védelmet biztosítja. Ezeket a tanúsítványokat roncsolásos teszt előzi meg, ami szerszámokkal és ejtési teszttel vizsgálnak gyártótól független tesztlaborban. Biztosítási besorolások mutatják meg a páncélszekrények minőségét és biztonságát. Mabisz: D kategória: 5.000.000,-Ft, MABISZ: E kategória Mabisz 8.000.000,-Ft. MABISZ: G kategória 20.000.000,-Ft, MABISZ: I kategória 70.000.000,- Ft, MABISZ: N kategória K kategória 120.00.000,-Ft, MABISZ: M kategória 300.000.000,-Ft, MABISZ: N kategória 500.000.000,-Ft-ig terjed. Riasztórendszerbe kötve duplázódik az értékhatár. Mabisz: I kategóriától pedig kötelező riasztó rendszerbe kötni a páncélszekrényt. Alapkivitelben kulcsos zárással rendelkeznek a páncélszekrények, de a legtöbb típus rendelhető elektronikus számzáras zárral, mechanikus számszáras zárral is. Vannak típusok (mint pl. a Wertheim) amikre második zár felszerelésére is van lehetőség. Előnye, hogy nem kell félni attol, hogy „kölcsönveszik a kulcsot” és kinyitják a trezort, mert az elektronikus számkombinációs zárnak ismerni kell a kódját. Igény szerint az irodai széfekbe belső trezort is lehet rendelni. Komolyabb értéktárolása csak is páncélszekrény javasolt.

 

Adat és irattároló kategória alatt az egyszerű lemezszekrénytől egészen a tűzálló adat tároló páncélszekrényig minden megtalálható. Irodai lemezszekrények egyszerű mindennapi (kevésbé értékes iratok) iratok rendezésére, átláthatóságára adhat megoldást. Iratáttoló vagy adattároló (CD,DVD,merevlemez,stb…) széfre vagy páncélszekrényre előírások végett vagy komolyabb védelem érekében lehet szükség. Tűzálló széfre vagy tűzálló páncélszekrényre akkor lehet szükség, ha fontosabb,- nem pótolható és legfőképp a tűz ellen szeretnénk megóvni a széfbe helyezett iratokat, adathordozókat vagy esetleg készpénzt. Általunk forgalmazott termékeink között megtalálhatóak egészen a kicsi tűzálló kazettától akár a nagy (akár 2 méteres is) kétajtós irodai tűzálló páncélszekrényig is. Sokszor nem kell komoly értéket képviselő iratokra vagy pénzre gondolni, hogy egy tűzálló széfet vegyünk akár otthonra, hisz mindenkinek lehetnek az otthonában családi fotóalbumok vagy személyes iratok (bizonyítványok, kocsi papírok, stb.) amiket vagy nem tud többé pótolni vagy nagyon időigényes és bonyolult az újonnan való beszerzése. Intézményeknél, irodáknál és szinte minden cégnél vannak olyan iratok, amiket nem csak illetéktelen személyektől, de a tűz ellen is meg kell óvni. Erre a célra vannak kifejezetten irodai tűzálló széfek vagy tűzálló páncélszekrények, amiknek a belső méretei irodai mappák nagyságához vannak méretezve. Tűzállósági kategóriában kétféle besorolás létezik. Van tűzálló széf dokumentumokra (papír alapú) való tanúsítvánnyal és vannak külön adathordozókra (pendrive, cd, dvd, külső merevlemez, stb.) is. A tűzállósági időtartam lehet 30 perctől (LFS 30P – papír alapú)(S60DIS – adathordozó) akár 120 percig is. A tűzálló széfek vagy tűzálló páncélszekrények között is megvannak a különböző MABISZ besorolások is, ha a tűzállóság mellett a biztonság is számít.